Kontaktör Ürün Çeşitleri, Modelleri ve Fiyatları
Kontaktörler, elektromanyetik bir niteliğe sahip anahtarlar olarak bilinirler. Yüksek akımın etkin olduğu sistemlerde bu parçalar duruma uygun olarak kullanılırlar. Çeşitli sistemlerde güç devrelerinin anahtarlaması işleminde ilgili devrenin açılıp kapanmasını sağlaması yönünde bir fonksiyonu vardır.
Modelleri açısından farklı tasarımsal yapılara sahip olabilen bu ürünleri, en kaliteli halleriyle elektrix bünyesinde yer alan şalt malzemeleri kategorisinin alt kategorisi olan kontaktör kategorisinden temin edebilirsiniz.
Kontaktör Nedir?
“Kontaktör nedir?” sorusunun en kısa ve net cevabı, “elektrik güç devresini için kullanılan elektrik ile kumanda edilen bir anahtar” olarak verilebilir. Kontaktör, mekanizma içerisinde enerjinin bobine transfer edildiği noktada aktivasyon kazanır. Bobin; enerji aldığında ana kontaklarda bir kapanma olur. Bir diğer yandan ise eğer bobin gerekli enerjiyi alamazsa kontaktör tam tersi ana kontakları yeniden etkinleştirerek aktif hale getirir. Kontaktörün kullanım alanları ise birden çok farklı amaç doğrultusunda kullanılabilir. Bu sistem güç devrelerinde ilgili işlemlerin doğru ve başarılı bir şekilde yerine getirilmesi sonucunda sorunsuz bir enerji akışının sağlar ve en iyi şekilde işlevselliğini ortaya koyar. Genel olarak kontaktörler seçilirken öncelikle onunla ilgili ortamın ne tür ihtiyaçları olduğu kararlaştırılmalıdır. Tercih edilecek kontaktör çeşidinde boyutlarına ve teknik özelliklerine dikkat etmek önemlidir. Bu özellikleri karşılayan bir ürün sayesinde beklentilere cevap veren bir ürün temin edebilirsiniz.
- Elektrik motoru sistemlerinde,
- Alçak gerilimin olduğu tüm devre sistemlerinde,
- Aydınlatma ürünlerinde ve sistemlerinde,
- Isıtma ürünleri ve ısıtma işlemlerinin yapıldığı alanlarda,
- Kondansatör güç devresi sistemlerinde,
- Akıllı bina sistemleri ve uygulamalarında,
- Endüstri ya da çeşitli türdeki sanayi hizmet alanlarında,
- Ofis ya da iş yerlerinde,
- Havalandırma sistemleri ve uygulamalarında,
- Pompa uygulama sistemlerinde,
- Spesifik kurutma ürünleri mekanizmalarında,
- Otel ya da hastane gibi alanlarda bulunan otomatik mekanizmalı kapılarda,
- Asansör sistemleri ve bu sistemlerin içerisindeki havalandırma alanlarında,
- Elektrikli otomasyon sistemleri ve kompanzasyon sistemlerinde,
- Yürüyen merdivenler ve konveyör sistemlerinde,
- Tekne tasarım alanları ya da garaj kapıları kontrollerinde ve
- Kalorifer ve soğutucu sistemlerinde
Genel olarak sıklıkla tercih edilen güvenli bir üründür. Modelleri ihtiyaca göre farklılıklar gösterebilir. Kendi ihtiyacınıza göre farklı fonksiyonlardaki özellikte olan kontaktörlerden birini tercih edebilirsiniz. Ses yapmayan türdeki ve alan kazanmanıza yardımcı olacak ya da yüksek güçlü enerjilerin olduğu alanlardaki açma kapama işlemleri için tasarlanan seçenekler arasında sizin için en uygun olan ürünü tercih edebilirsiniz. Kontaktör modelleri tasarımsal olarak farklı özelliklere sahip olması sebebiyle farklı boyutlara da sahip olabilir. Kullanıma hazır halde gelen kontaktörler, ürünlerin farklı akım güçleri, voltaj göstergesi, izolasyon ve gerilim direnci değerlerini bünyesinde barındırabilir. Modeller arasında bir seçimde bulunurken en önemli özelliklerden biri olan tasarımına oldukça önem verilmelidir. Değerlendirme sonucunda sizin için en uygun ürünü seçerek satın alabilirsiniz.
Kontaktör Fiyatları
Kontaktörler birbirinden farklı şekillerde ve özelliklerde bulunabilir. Kontaktör fiyatları genel olarak ilgili cihazın kendi tasarımlarına ve barındırdığı özelliklere göre değişiklik gösterebilir. Ürünün kaç kutuplu olduğu, voltaj gücü ve sağlamlığı gibi bazı elementler göz önüne alınarak fiyatlarda bir aralık belirlenir. Tüm bunlara ek olarak fiyatları belirleyici bir diğer temel unsur ise tercih edilen ürünün hangi marka tarafından üretildiğidir. Yine de fiyatlarda farklı türden değişkenler baz alınarak bir değer belirlenir. Ancak belirli fiyat aralığında uygun koşullarda hemen hemen herkesin ilgili kontaktör ürünlerini temin edebilirsiniz. Genel itibariyle piyasada satın alınmak için hazır ve kolayca monte edilebilen cihazlar bulmak mümkündür. Tasarımsal görünümleri açısından kontaktörle farklı güç ve etkinlik kapasitesine sahip olabilirler. Kontaktör çeşitleri ve seçeneklerinizi değerlendirip ihtiyaçlarınızı karşılaması ve tam kapasite ile çalışmaları için önceliklerinizi iyi belirleyip onlara uygun bir ürün seçmeniz gerekebilir. Bu noktada hep ilk etapta bağlantı sağlayacak yük yapısı göz önünde bulundurulmalıdır. Bununla doğru orantılı olarak gerilimi iyi bir şekilde analiz etmek ve işletme akımlarının en iyi ve güvenilir olanlarına bakmak gerekir. Kontaktör tercihi sırasında bobin geriliminin genel durumu, yükün güç sayıları ve güç değerleri gibi unsurlar atlanmamalı ve bu değerlere göre ürün tercihi yapılmalıdır. Bir diğer yandan da ilgili kontaktörlerin açıp kapama dirençleri, kullanım sınıfları ve onların çalışma türlerine yönelik olan değerlendirmelerini inceleyerek tercihte bulunabilirsiniz.
Ana kontak ve bobinin gerilim durumu her kararda bir kez daha kontrol edilmelidir. Kontaktörler uzun süreli açıp kapama ömürleri sayesinde sağlıklı ve güvenli bir kullanım sağlayabilir. Bu sizin ve ürün için de bir konfor sağlar. Yeni bir ürün seçerken veya her bakım zamanında düzenli olarak kontrol etmeniz gereken tüm detayları hatırlamanız oldukça önemlidir. Bazı dinamikleri göz önünde bulundurarak en sağlıklı kullanımı sağlayabilirsiniz. Bağlantı yapılan motor sisteminde, kendine özgü nitelikleri inceleyerek kontaktörü bu şekilde seçebilirsiniz.
Kapsamlı bir incelemeden sonra rahatlıkla kendiniz için en uygun ürünü bulabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu çerçevede kontaktörlerin en doğru şekilde seçilmesi çok önemlidir. Demeraj akımı ya da resesif akım kapasitesinde olan motorlar için AC-3 ya da AC-1 gibi çeşitli akım türlerini değerlendirebilirsiniz. Bu noktada seçilen cihazın sisteminin seçim aşamasında bobin gerginliği, yükün boyutu, değerleri ve ayrıca da yüklerin kutup sayıları gibi bazı önemli unsurlar da dikkate alınmalıdır. Tüm bu veriler sonucunda ilgili alanda kullanım için ihtiyaç duyduğunuz kontaktör cihazını başarılı bir şekilde seçmiş olursunuz.
Kontaktör Çeşitleri
Kontaktör, güç devrelerinde anahtarlama amacı ile kullanılır. Çalışma prensipleri bakımından rölelere benzemesinin yanında, kontaktörler farklı olarak daha büyük akımları kontrol edebilmek için geliştirilmiş araçlardır. Otomatik sigorta, termik röle ya da kaçak akım rölesi gibi devrede herhangi bir aşırı akım veya kaçak akım koruması denetleme görevleri yoktur. Yalnızca devreyi açar ve kapatırlar. Elektriğin vazgeçilmez hale gelmesinden sonra elektriksiz ev ya da iş yeri kalmadı. Kontaktör işlevi sebebiyle elektrik devrelerinin olmazsa olmazı haline geldi.
Kontaktörler, elektrik devrelerindeki motorları koruyarak çabuk bozulma problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Bu devrelerin sıkça kullanıldığı kontaktör modelleri yüksek akım gücüne sahip modellerdir. Yüksek akımda kullanılabilmesi için geliştirilmiştir. Bu sebeple büyük güçlü elektromanyetik anahtar olarak da tanınır. Küçük olan modellere göre ise role denir. Elektrik devrelerini bir noktadan bir diğer uç noktaya kadar ulaştırabilir. İşlevsel yapıları ile en çok tercih edilen ürünlerden biridir. Kalitesi ile de uzun ömürlü bir kullanım sağlayabilir. Kontaktör seçimi yaparken oldukça dikkatli olmanız ve spesifik şeylere değinmeniz önemlidir. Termik kontrol için kullanılan kontaktör çeşitlerinde farklı modellere rastlamak mümkündür.
Termik kontaktör güç kaynağından gelen aşırı yüklü enerjiyi keserek ya da isteğe göre ayarlayarak motoru koruyan elektronik bir aygıttır. Ortamdaki ısının artması sonrasında ısı ölçüsü de dikkate alınmalıdır. Cihazda kullanılan yardımcı ürünlerden biri de kontaktör amperi olarak da bilinir. Bu ürünler aygıtta hangi şiddette enerji ilettiğini belirler. Güç kontaktörlerine benzetmek mümkündür. İçinde bulunan mekanizma sayesinde bobinlerin enerjilenmesi, kontakların yer değiştirmesi prensibi ile çalışması ve cihazın bobini sayesinde de enerjiyi başka yere iletir. Bu şekilde içerisinde yer alan kontaktör parçaları koordineli bir şekilde çalışır ve aygıtın görevini yerine getirmesine yardımcı olur. Cihazın özellikleri içerisinde sayılabilecek bazı unsurlar, onların çalışma biçimine ve kullanıldığı alanlara göre farklılık gösterebilir. Örneğin cihazların kutup ya da faz sayıları, onların performanslarını etkilediği için tercih edilirken göz önünde bulundurulması gereken özellikleri arasında yer alır. 3 ya da 4 kutuplu seçeneklerinin yanında tek fazlı kontaktör modelleri de mevcuttur.
Kontaktörler, elektrik akımın için en önemli parçalardan biridir. Bu ürünler bobin uçlarına enerji verildiğinde açık kontakları kapatan ve kapalı kontakları açan bu sayede de anahtarlama görevi gören en önemli devre elemanlarından biridir. Oldukça hızlı açıp kapanabilen kontaklar sayesinde uzun ömürlü bir kullanım sunabilirler. Diğer devre elemanlarından ayrılan yapısı sebebi ile de fiyatlarında farklılıklar görünebilir.
Genellikle büyük elektrik sistemlerinin hâkim olduğu alanlarda kullanılan kontaktör devreleri, temel olarak açma ve kapama prensibi ile çalışır. Bu cihazlardan özelliklerine göre elektromanyetik bobinler yardımı ile çalışan akım düzenleyiciler olarak da bahsedilebilir. Güç ünitelerinin bulunduğu alanlarda bu aygıtlardan faydalanarak elektrik akımının doğru şekilde iletilmesi ve diğer elektronik cihazların rahat bir şekilde çalışması amaçlanır. Diğer bir modelde ise vakumlu kontaktörler ile motorların kirlenmesini mümkün kılan cihazın mühürleme devresi; sistem ile devrenin işleyişinde sorunlara sebep olabilir. Güvenlik açısından büyük önem arz eden bir üründür. Kullanımı oldukça önemlidir. Kullanımını öğrenmek ve güvenlik önlemleri alarak kullanılması tavsiye edilir. Gerekli olan tüm işlevsel özellikleri içinde barındırması sayesinde ihtiyaç duyduğunuz ürünü rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Bu şekilde kullanım esnasında herhangi bir mağduriyet yaşamadan rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Elektriğin iletilmesinde en önemli faktörlerden birine sahip olan bu cihazlar ile kusursuz bir elektrik sistemine sahip olabilirsiniz. Kontaktör seçimi yaparken gücünü ve geçen elektrik akımları gibi etkenleri göz önünde bulundurmalı, aynı zamanda kontaktörü koyacağınız alanı ve büyüklüğünü de iyi belirlemeniz gerekmektedir. Aksi halde sıkışmalar, ısınmalar ya da arıza gibi problemler ile karşılaşabilirsiniz. Bunun sonucunda da istediğiniz verimi alamaz ve daha büyük sorunlara sebebiyet verebilirsiniz. Bu sorunlardan en büyüğü ise kullanılan makinelere zarar vermek olabilir. Bu sebeple çok küçük bir önceliği gözden kaçırmanız size on binlere hatta belki de yüz binlere sebep olabilir. Tüm bunların önüne geçmek için alanınızı rahatlıkla belirlemeli, enini ve boyunu kesin olarak bilmelisiniz. Dar alanlarda kullanacağınız mini kontaktör çeşitleri ile alanınızı daha rahat ve pratik bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Elektrik devrelerinin önemli parçalarından biri olan kontaktörler, öncelikli olarak motoru koruma görevini üstlenir. Anahtarlama devrelerinin olmazsa olmaz ekipmanlarından biri olduklarından farklı seçeneklerini de seçenekleriniz arasında değerlendirebilirsiniz. Anahtarlama devrelerinde önemli bir yere sahip olan parçaları sağlam ve güvenli bir şekilde seçmek oldukça önemlidir. Seçtiğiniz ürüne ve modele göre elektrik devrelerinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz. Röleye benzeyen bir çalışma sistemi belirleyen bu ürün yüksek akımlarda kullanılabilir. Bu yüzden büyük güçlü elektromanyetik anahtarlar olarak da tabir edilebilir. Bu anahtarların küçük olan modellerine ise röle adı verilir. Kontaktörün ne olduğu birçok kişi tarafından merak edilir.
Kontaktör Özellikleri
Kontaktörler, insanlar için önemli bir elektronik akım gücünü sağlayan ürünler olarak bilinir. Bu ürünleri tercih ederken bazı özelliklere dikkat etmek önemlidir. Aygıtın kutup sayısı, amper kapasitesi, bobin gerilimi, boyutu, yardımcı kontaktör gibi aksesuar seçenekleri bağlantı tipi gibi etkenler de seçimi etkileyen bir diğer faktörlerden biridir. Seçim yaparken ihtiyaçlarınızı belirleyip bu doğrultuda en doğru tercihi yapmalısınız. Kullanımı ve kurulumu kolay olan ürünler tercih ederek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Ana ya da yardımcı kontaktör tercihlerinizi de dikkatle yapmalısınız. Örneğin; güç kontaktörü ile elektrik güç devresini anahtarlama için kullanılan, elektrik ile kumanda edilen bir elektrik anahtarıdır. Kontaktörler çok az bir güç ile, örneğin 230 voltluk bir motorun 24 voltluk bir bobin ile açıp kapatılması sağlanır. Yani bu şekilde istediğiniz kontaktör türünü seçebilir ve kullanacağınız alana rahatlıkla monte edebilirsiniz. Bütçenize uygun kontaktörleri tercih edip rahat monte edilen ürünlerden seçim yaparsanız hem cebinizden hem de zamanınızdan tasarruf sağlayabilirsiniz.
Elektrikli çeşitleri sayesinde siz de güvenli bir şekilde elektrik akımlarını kontrol edebilirsiniz. Güvenli kullanımlı kontaktörler tercih ederek sağlığınızı da korumuş olursunuz. İsterseniz klasik isterseniz de ray tipi kontaktör modellerini tercih edebilirsiniz. Kontaktör çalışma prensibi ise elektrik enerjisini bir noktadan başka bir noktaya ulaştırmasına yardımcı olan güvenli bir sistemdir. Cihaz seçimi yaparken de birtakım hususlara dikkat edilmesi gerekir. Farklı marka ve modellerde üretilen bu ürünlerin kaliteli ve işlevsel olması büyük önem taşır. Hem güvenlik şartlarını eksiksiz sağlaması hem de uzun kullanım ömrü sağlanması için kontaktörlerin kaliteli olanlarının tercih edilmesi gerekir. Bu sayede ihtiyacınız olan performans eksiksiz şekilde sağlanmış olur.
Hangisinin sizin için doğru tercih olduğuna karar vermek için kendiniz de araştırma yapabilirsiniz. Devreler için hayati öneme sahip olan kontaktör cihazları, rölelere göre daha büyük bir yükün altına girer ve daha büyük bir sorumluluk alırlar. Oldukça hassasiyet ve özen gösterilmesi gereken bir konudur. Kontaktör tipleri arasında yapılan seçimler ile kullandığınız yerdeki performansı arttırdığını rahatlıkla görebilirsiniz. Fakat yanlış tercihler bir o kadar da kötü sonuçlar doğurabilir. Elektrik enerjisini bir noktadan diğer bir noktaya taşımasında yardımcı olan ya da enerjiyi aktive edip etmeyeceğinize karar verebileceğiniz mekanizması elektronik araç ve aletler için büyük önem taşır. Son teknoloji ürünlerin daha hassas olması sebebiyle araştırmanızı ve seçimlerinizi dikkatli bir şekilde yapmalısınız.
Kontaktör ne işe yarar sorusu ise geniş kapsamlı olarak ele alınması gereken bir sorudur. Kontaktör almaya karar verdiyseniz eğer seçim yaparken önceliklerinizi belirlemeniz ve onlara uygun şekilde tercihlerde bulunmanız önemlidir. Yük miktarına göre uygun olan mekanizmayı tercih etmeniz her türlü size avantaj sağlayabilir. Kontaktör bağlantısı ile aleti rahatlıkla bağlayabilir ve hızlıca kullanmaya başlayabilirsiniz. Dijital kontaktör ürünleri de kullanıcılar için cazip seçeneklerden biridir. Sağladığı kolaylıklar ile farklı fırsatlar oluşturabilir. Kullanımı ve kurulumu daha kolay gerçekleştirilen bu ürünler ile siz de elektrik devresinde sıkıntı yaşamadan rahatlıkla ve sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu ürünler güvenli bir elektrik kullanım alanı sunar.
Akım korumalı prizler ile elektronik eşyalarınızı güvence altına alabilirsiniz. Kontaktörler arasından isterseniz klasik isterseniz de modern seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Tercih ettiğiniz modele de bağlı olarak bu ürünler güvenilir bir elektrik kullanım alanı yaratmanıza yardımcı olur. Seçtiğiniz ürünün farklı fiyatlarını ve muadili olan ürünleri kıyaslayarak kendiniz için en uygun ürünü tercih edebilirsiniz. Bu durumda tam bir fiyat/performans ürünü satın alarak en karlı şekilde alışverişinizi tamamlayabilirsiniz. Kontaktörün özelliklerini belirledikten sonra fiyat karşılaştırması yaparak en uygun olan ürünü satın alabilirsiniz.
Alacağınız ürünün hacimsel olarak fazla büyük bir yer kaplamaması ya da ergonomik bir yapıya sahip olması sizin hem montaj aşamasında hem taşınma aşamasında hem de kontrol aşamasında oldukça işinizi kolaylaştırabilir. Bu ürünler değişken fiyatlı ve konforlu bir hizmet sunar. Sizler de bu modelleri tercih ederek yaşam alanınızda elektriği güvenli ve rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Devrelerin kusursuz bir şekilde işlemesini sağlayan bu cihazlar ile motorun rahat çalışmasına ve aydınlatmaya yardımcı olabilirler. Kullandığınız elektronik eşyaların güvenliğini almak ve ömürlerini uzatmak için kontaktör seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Kontaktör Seçimi Nasıl Yapılır?
Kontaktör ürünleri arasında işlevsellikleri yönünden birtakım önemli farklılıklar olduğu için muhakkak sistemin ihtiyacını karşılayacak nitelikte olanlar tercih edilmelidir. Bobin gerilimi gibi bazı önemli unsurları bu aşamada dikkate almaya ihtiyaç vardır.
- Bağlantı yapılacak yükün nasıl bir yapıda olduğu,
- İlgili motorun akım yapısı,
- Bobinin gerilim tipi
- Entegre edilecek motorun kullanım sınıfı,
Temel olarak kontaktör seçimi aşamasında bu türden bazı önemli unsurları dikkate alarak olabilecek en doğru şekilde ilgili kararların verilmesi gerekir. Önceden yapılacak tespitler ve uygun bir planlama ile hangi kontaktöre ihtiyaç olduğu konusunda net fikirler elde edilir.
Kontaktörler ve Modelleri
Kontaktörler tasarımsal özellikleri itibariyle farklı türlerde model yapılarına sahip olabiliyorlar. Her bir model değişik markalar bünyesinde üretilebiliyor. Kullanıma hazır hale getirilen bu kontaktör ürünleri farklı akım güçleri, voltaj değerleri, izolasyon ve gerilim mukavemeti değerlerini bünyelerinde barındırabiliyor.
Modeller arasında bir seçimde bulunurken mutlaka her bir tasarımsal özellik üzerine en kapsamlı şekilde ilgili değerlendirmeler yapılmalıdır. Kontak blok üst kontaktörler, kontak blok yan kontaktörler ve bobinli üç fazlı kontaktör modelleri genel olarak öne çıkanlardan bazılarıdır.
Yine bunlara ek olarak bir model belirlemesi ile ürün satın alırken sessiz kontaktörler, ray tipi kontaktörler, iki veya dört kutuplu kontaktörler de seçilebilirler. Markalar bazında bu ürün modellerine dair ilgili incelemelerde bulunulabilir.
Kontaktör Seçimi Nasıl Yapılır?
Kontaktör ürünleri, tasarımsal dizaynları açısından farklı güç ve etkinlik kapasitelerine sahip olurlar. Bu ürünlerin tam olarak ilgili alanda işlevselliklerini ortaya çıkarabilmeleri için onları ilgili değerleri tam uyumlu olacak şekilde seçmek gerekir.
Bu noktada daima ilk etapta bağlantı gerçekleştirilecek yük yapısı göz önüne alınmalıdır. Buna binaen işletme gerilimi iyi analiz edilmeli ve işletme akımı elverişli ürünlere bakılmalıdır. Kontaktör seçimi aşamasında ayrıca bobin geriliminin gene durumu, yükün güç sayıları ve güç değerleri gibi unsurlar üzerinde de durulmalıdır.
Öte yandan ilgili kontaktörlerin açıp kapanma dayanıklılıkları, kullanım sınıfları ve onların çalışma türlerine yönelik de uygun değerlendirmeler yapılarak bir tercihte bulunulmalıdır. Ana kontak ile bobin gerilim durumu her kararda bir kez daha analiz edilmelidir.
Kontaktör Markaları Nelerdir?
Kontaktör ürünleri genel itibariyle farklı markaların kendi özgü üretim şekilleriyle tasarlanır ve insanların kullanımına hazır bir hale getirirler. Marka konusunda doğru bir tercih yapılması her zaman için uzun vadede en performanslı ürünleri elde etmeye bir fırsat verir.
- Emas kontaktör,
- Legrand kontaktör,
- Entes kontaktör
- Phoenix Contact kontaktör,
- Schneider Electric kontaktör,
- Siemens kontaktör,
Kaliteli ve her açıdan en performanslı kontaktör ürünleri genel olarak bu markalar bünyesinde en iyi şartlarda tasarlanabiliyor. Uzun süreli açılıp kapanma ömürleri sayesinde kullanımda bu ürünler güzel bir konfor sağlıyor.
Yardımcı Kontak Bloğu Nedir? Ne İşe Yarar?
Yardımcı kontak bloğu, kontaktör ile entegre bir şekilde çalışan ve onun görevine ek olarak yardımcı anahtarlama işlevini yerine getiren bir cihazdır. Bu cihazlar ana akımdan gelen enerjiyi taşımazlar. Sadece yardıma gereksinim olduğu noktada ilgili işlemleri yapmaya çalışırlar.
Açık ve kapalı türde kontaklar bu cihazlar üzerinde yer alır. Kumanda sistemi bünyesinde ihtiyaç olan elektriksel bazı sinyaller bu kontakların desteğiyle etkin bir hale gelir ve iletilir.
Konnektör Nedir?
Elektromekanik nitelikte bir cihaz olan konnektör, ağ cihazı veya bilgisayarlar gibi birtakım sistemlere bağlantının oluşturulması noktasında işlevsel olurlar. Hali hazırda anlam olarak da bağlayıcı olma tanımını bünyesinde barındırır.
Konnektörler ilgili şekilde bağlantıları oluştururken çeşitli türlerde bazı koaksiyel kablolara ihtiyaç duyarlar. Bu kablolar genel itibariyle ince olabildikleri gibi kalın bir tasarımsal yapıya da sahip olabilirler. Konnektör türü, bu duruma paralel olarak bir değişkenlik gösterir.
Konnektörler hangi ortamda hangi amaç doğrultusunda kullanılacaklarsa ona göre bir dayanıklılığa ve verim performansına sahip bulunurlar. Uydu haberleşmesinin olduğu sistemlerde özellikle bu konnektör cihazlarından sıklıkla yararlanılır.
Özel tasarım kilitleme bölümleri ve pinleri vardır. Kablo yapıları iyi olduğu müddetçe konnektör cihazları da o yönde bir performansı kullanımda temin eder.
Kontaktör Nasıl Bağlanır?
Kontaktör bağlantısı işlemi genel olarak bazı uçların ilgili şekilde entegrasyonunun sağlanması yoluyla yapılır. Bazı numara ve harflerle sınıflandırılan bu uçlar, tüm bağlantı sürecinde en önemli rolü üstlenirler.
Bağlantı işlemi esnasında öncelikle bir yer belirlenir ve bu kısma bir işaret konur. Ardından ise markalama çalışmasıyla ilgili yerde bir delik kısım oluşturulur. Daha sonrasında ise birtakım sabitleme araçlarından destek alınarak bağlantı işlemi sona erdirilir.
Kontaktör Mühürleme Nedir?
Elektrik motoru sistemlerinde daima aktif bir biçimde kullanılan kontaktör ürünlerinin motor üzerinde tam bir hakimiyetle etkin olması gereklidir. Onun bu konuda ihtiyaç duyduğu inisiyatifi elde edebilmesi için bazı devre sistemlerine gereksinimi vardır.
Mühürleme tam da bu noktada öne çıkar. Kontaktör mühürleme devresi, ilgili motor sisteminin başlatılması ve yine durdurulması aktivitesinin en sağlıklı şekilde yerine getirilmesine yardımcı olan sistemdir.
Kontaktör Mühürleme Nasıl Yapılır?
Kontaktör mühürleme işlemi, başlatma tuşuna basılması ve bunu takiben ilgili enerjinin kontaktöre ulaşması yoluyla yapılır. Bu ilk adımdan sonra açık bir vaziyette bulunan sistemdeki yardımcı kontak kısmı, kapalı bir duruma gelir.
Sonrasında görülebilir ki başlatma tuşunun bırakılmasına karşılık olarak bile kontaktör yine etkinliğini sürdürmeye devam eder. Bu aşamaya gelinmesi, kontaktör mühürleme işleminin uygun şekilde yapılabildiği anlamını taşır.
Kontaktör Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kontaktör seçimini yaparken her bakımdan tüm detaylarıyla bazı önemli dinamikleri göz önünde bulundurmak gereklidir. Bağlantı yapılacak motor sisteminin kendisine özgü olan özellikleri neler bu kapsamlı şekilde incelenmelidir.
Bu çerçevede elektrik motorları için en doğru seçimlerin yapılması yönünde önemli bir adım atılır. Demeraj akımı veya resestif akım kapasitesinde olan motorlar için, AC-3 veya AC-1 gibi bazı akım türleri seçilmeye çalışılır.
Bu noktada ilgili kontaktör sisteminin seçimi aşamasında bobinin gerginliği, yükün boyutlar, değerleri ve ayrıca da yüklerin kutup sayıları gibi bazı önemli unsurlar dikkate alınır. Tüm bu veriler doğrultusunda ilgili alanda kullanım için ihtiyaç duyulan kontaktör cihazının seçimi başarılı bir şekilde yapılmış olur.