PLC Çeşitleri, Modelleri ve Fiyatları

PLC birçok farklı alanda kullanımı yaygın olan verim kapasitesi yüksek, gelişmiş otomasyon ürünlerinden biridir. Üretim alanında çalışmaların yapıldığı fabrika gibi bazı yerlerde bilindiği üzere birbirinden değişik türlerde pek çok makine ve alet bulunur.

PLC otomasyon cihazı, bu teknolojik iş aletleri ve cihazları üzerinde kontrol ve gözlemler yaparak onların nasıl bir performansla çalıştıklarını izler.

Sıralama seçin
  • PLC Nedir?

    Endüstriyel aktivitenin olduğu çeşitli iş ortamlarında, üretime destek olan çeşitli endüstri aletlerinin tam bir verimlilikle görevlerini yerine getirmeleri gereklidir. Bunun sağlanması ve her zaman sorunsuz bir işleyin sürdüğünden emin olunması için muhakkak iyi bir izleme ve kontrollerin yapılmasına ihtiyaç vardır.

    PLC bu aşamada devreye giren ve iş aletleri üzerinde verimlilik analizleri yapan cihazlar olarak bilinirler. Otomasyonun en önemli elemanlarından biri olarak her zaman kullanılırlar. PLC’nin bilgi aktarmak gibi ileri teknoloji bir donanımsal özelliği de vardır.

    İlgili alanda yer alan iş aletleriyle sürekli bir koordinasyon halinde bulunan PLC, ihtiyaç olduğu noktada onlara gerekli verileri hızlıca aktarabiliyor. Mikrobilgisayar sistemi olarak bir görev görebiliyor.

    PLC Ne İşe Yarar?

    PLC her açıdan birçok sistem içerisinde gereksinim duyulan ve otomasyonun en yüksek verimlilik kapasitesine sahip elemanlarından biridir. Çalışma ve üretimlerin yapıldığı çeşitli iş alanlarında, röleli kontrol sistemlerinin eksikliklerini kapatma noktasında PLC devreye girer ve tüm olumsuzlukları olabildiğince ortadan kaldırır.

    PLC, birtakım iş cihazlarının kontrolünü sağlama, onlara bilgi transfer etme ve onların çalışma dinamiklerini yorumlama gibi bazı işlevsel fonksiyonlara sahiptir. PLC’nin var olmasının ve kullanılmasını temel amacı, iş aletlerinin tam bir verimlilikle görevlerini yerine getirmelerinin sağlanmasıdır.

    Bu iş aletlerinin her yönüyle takibi ve denetimi için PLC ilgili sistemde en önemli görevi üstlenmiş olan işlevsellik gücü yüksek otomasyon elemanlarıdır. İnsan gücünün çok fazla harcanmaması noktasında da PLC’nin oldukça iyi faydalarının olduğunun görülebilmesi daima mümkündür.

    PLC Nasıl Kullanılır?

    PLC ürünleri, dahil oldukları sistemde programlandıkları gibi çalışabilen bir niteliğe sahiptirler. PLC’lerin kullanımı aşamasında öncelikle onların hangi işlevi yerine getireceği belirlenir. Daha sonrasında buna yönelik bir düzenleme yapılır ve ayarlar kaydedilir.

    PLC’nin çalışması ve etkinliğini göstermesi için bir programlama dilinin oluşturulmasına ihtiyaç olur. Ladder Logic adıyla tanımlanan görsel programlama dili üzerinden bilgisayarla bir entegrasyon sağlanır. Yerine getirilmesi gereken tüm işlemlere yönelik komutlar, bu programdan destek alınarak bilgisayara işlenir.

    PLC ile gerekli bağlantının kurulması birtakım kablolar yoluyla olur. Sistemde düzenlemesi yapılan ve kaydedilen komutlar bu kablolar ile doğrudan PLC’ye de aktarılırlar. İhtiyaç olan komutları alan PLC sistemde uygun şekilde görevini yerine getirmeye başlar.

    PLC Nerelerde Kullanılır?

    PLC, kullanım alanı oldukça geniş olan en iyi otomasyon elemanları arasında yer alır. Genel olarak bu ürünler üretim ve birtakım imalat işlemlerinin yapıldığı endüstriyel ortamlarda sıklıkla kullanılırlar. Bunun yanı sıra yine PLC’ler oldukça etkin olarak bazı asansör sistemlerinde de işlevselliklerini öne çıkarırlar.

    Çamaşır makineleri ve trafik sinyallerinin kontrol edilmesi noktasında PLC sistemlerine yer verildiği görülebilir. Demir çelik ve tekstil üzerine üretim ve tasarım çalışmalarının yapıldığı yerlerde de PLC ürünleri kullanılabiliyor.

    Birtakım aletlerle baskı işlemlerinin yapıldığı sistemlerde de PLC ürünlerine yer verilebiliyor. Yine gıda, seyahat ve havacılık alanlarına yönelik çalışmalarda da PLC otomasyon cihazlarından duruma uygun şekilde yüksek verimlilikler alınabiliyor.

    PLC Çeşitleri Nelerdir?

    PLC’ler birbirinden oldukça farklı teknik birtakım donanımlara sahip olarak üretilebiliyorlar. Bu durum onların çeşitlilikleri bakımından net şekilde sınıflandırılmalarına bir imkân veriyor. Genel olarak PLC’ler mini PLC, mikro PLC ve Rak türünde PLC olarak birtakım çeşitliliklere sahiptirler.

    Her bir PLC çeşidinde donanımsal açıdan işlemci hızlarının farklı olduğuna tanıklık edilebilir. Yine bunun yanı sıra cihazlardaki giriş çıkış sayılarının durumları da onların çeşitlilikleri bakımından sınıflandırabilmeye bir şans verir.

    PLC çeşitleri arasından yapılacak seçimlerde bu ürünlerin nerede kullanılacağı konusu dikkate alınır. İlgili otomasyon sistemlerine en uygun olan PLC ürününün seçilmesiyle birlikte cihazların çalışması ve takibine yönelik en iyi verimliliğin alınabilmesi her zaman mümkün olur.

    PLC Modelleri Nelerdir?

    PLC cihazları, farklı markalar tarafından farklı teknik özelliklere bağlı şekilde üretilerek kullanıma sunulabiliyorlar. elektrix.com sitemiz üzerine PLC modelleri konusunda oldukça güzel seçeneklerin olduğunu görebilirsiniz. Gereksinimlerinize en uygun türde ürünleri seçerek bunları kolayca sipariş verebilirsiniz.

    • Schneider Electric Modicon PLC,
    • Schneider Electric Modicon M221 PLC,
    • Schneider Electric TM221CE40R PLC,
    • Schneider Electric SR2 B121BD 1040024 PLC,
    • Schneider Electric PLC Modicon TM241CEC24T,

    PLC ürünleri konusunda bizler en kaliteli markaların en kullanışlı ürünleriyle müşterilerimizi bir araya getirmeye çalışıyoruz. Kalite konusunda kendisini her açıdan kanıtlamış markalardan biri olan Schneider Electric bünyesinde üretilmiş birçok PLC ürününü, sitemizden en uygun koşullarda daima temin edebilirsiniz. Bu ve farklı markalar için siparişlerinizi otomasyon kategorimizden kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

    PLC Fiyatları Nelerdir?

    PLC ürünleri, teknik özellikleri bakımından birbirlerinden ayrışırlar. Her bir sistem içerisinde ihtiyaca göre PLC çeşitleri arasından uygun seçimler yapılır. Genel olarak bu ürünleri fiyatları da onların sahip oldukları donanımları itibariyle belirlenir.

    Kaliteli ve aynı zaman uygun fiyatlar üzerinden PLC ürünlerinin satın alınması her zaman memnuniyet verici olan durumdur. Sitemizde yer alan birçok model ürünü en indirimli fiyatlarla temin edebilirsiniz. Ortalama olarak PLC fiyatları, bu sayfa üzerinden takip edilebilir.

    PLC Hangi Bölümlerden Oluşur?

    PLC’lerin çeşitli otomasyon sistemlerinde kullanılmalarının birçok açıdan önemli faydaları vardır. İlgili iş aletlerinin verimlilikle çalışmaları ve performanslarını her zaman en üst seviyede tutmaları, PLC ürünlerinin sıkı kontrolleri ve denetimleriyle mümkün olur.

    PLC’ler işlevsel olarak görevlerini yerine getirirken kendi bölümlerinin uyumlu çalışmasından destekler alırlar. Merkezi işlem birimi, bellek birimi, giriş birimi ve çıkış birimi PLC’nin sahip olduğu bölümlerdir.

    Merkezi işlem birimi: PLC için en önemli bölümlerden biri, merkezi işlem birimidir. Çünkü bu birim mantıksal ve aritmetik birtakım matematiksel çözümlemelerin yapıldığı bölümdür.

    PLC’nin tam kapsamlı ve verimli bir şekilde çalışması noktasında bu birimin üstlendiği oldukça önemli görevler vardır. Sayma işlemi ve zamanlama işlemlerinin yapılması gibi gereklilikler doğrultusunda PLC ürünlerine en iyi desteği bu birim verir.

    Bellek birimi: Yine PLC için en faydalı ve onun çalışmasına katkı sağlayan bölüm olarak ön plana bellek birimi bölümü çıkıyor. Bellek birimi de kendi içerisinde farklı bölümlere ayrılıyor.

    Veri, program belleği ve giriş görüntü bölümleri bellek birimini oluşturuyorlar. PLC’nin hafızasında birtakım bilgilerin saklanmasına gereksinim olduğu noktada bellek birimi gerekli işlevi yerine getiriyor.

    Giriş birimi: Giriş biriminin sistemdeki fonksiyonu, algılayıcı elemanların gönderdiği birtakım analog türü işaretleri PLC’ye ulaştırmasıdır. Bunu yaparken giriş birimi bu işaretleri PLC’nin hemen anlayabileceği bir formata dönüştürür.

    Gerilim seviyeleri dönüşümü işlemini gerçekleştirerek onun görevini verimlilikle yapabilmesine yardımcı olur. Sistem içerisinde mevcut olan algılayıcı elemanlardan bazıları sıcaklık, basınç, seviye ve yakınlık türündeki elemanlarıdır.

    Çıkış birimi: PLC’nin etkinlik gösterdiği süreçte sistemde çıkış noktalarına yönelik olarak bir lojik gerilim voltajı hesaplaması işlemi gerçekleşir. Çıkış biriminin bu aşamadaki görevi, sistemde fonksiyonel şekilde çalışan röle ve kontaktör gibi elemanları elektriksel yapıda birtakım işaretlere dönüştürebilmektir. Röleli yapıda olan çıkış birimleriyle genellikle PLC’ler çok daha fonksiyonel ve verimli bir şekilde çalışabiliyorlar.

    PLC’nin Çalışma Evreleri Nelerdir?

    PLC, dahil olduğu sistem içerisinde kendisine yardımcı olan bazı birimlerin desteğiyle bir çalışma işlemi gerçekleştirir. PLC’nin çalışma evrelerinde merkezi işlem ünitesi, hafıza bölümü, girişler ve çıkışlar gibi önemli birimler aktive olurlar.

    Her bir birim kendi özelinde işlevini yerine getirir. Giriş verilerinin okunmasıyla PLC çalışmaya başlar. Bu durumu takiben bir yandan sistemde değerler 0 veya 1 olarak belleğe kodlanır. Bilgisayara öncesinde indirilmiş olan program bu noktada devreye girer ve gerekli yorumlama ve analiz işlemlerini yerine getirir.

    PLC’nin çalışmasında süreç temel olarak onun verileri yorumlaması ve buna göre diğer aletlerin aktive olup olmaması şeklinde gerçekleşir. PLC sistemde bir etkinlik gösterirken onun sahip olduğu her birim arasında iyi olarak bir uyum olduğu gözlenir.

    PLC Programlama Yöntemleri Nelerdir?

    PLC ürünleri teknik özellikleri bakımdan birbirlerinden farkı dinamiklere sahip olabiliyorlar. Durumun böyle olması onları kullanırken farklı programlama yöntemlerinden yararlanmayı gerektirebiliyor. Genel itibariyle PLC ürünlerinin programlanması aşamasında tercihe uygun oldukça iyi birtakım seçeneklerin olduğu görülebiliyor.

    Bunlar arasında Ladder diyagramı dili, fonksiyon blok diyagram dili ve statement list programlama dili gibi çoğu sistemde kullanılan diller yer alıyor. PLC programlama işleminin her açıdan başarılı bir şekilde bu dillerin herhangi birinin kullanımı yoluyla gerçekleştirilebilmesi daima mümkündür.

    PLC’de uygun şekilde bir programlama işlemi yerine getirildiğinde ondan birçok farklı konuda istifade edebilmek olanaklı bir hal gelir. Motor kontrolünün yanı sıra birtakım analog işlemler yine bu programlama sayesinde sorunsuz yapılabilir.

    PLC Malzemeleri Nelerdir?

    PLC ürünlerinin bünyelerinde sahip oldukları birbirinden farklı türlerde birtakım donanımsal bileşenleri vardır. Bu bileşenler PLC’nin entegre olacağı her bir alanda tam bir performans kapasitesiyle çalışabilmesine yardımcı olur.

    Bellek, CPU (işlemci) ve giriş çıkış kartları bu malzemelerden bazılarıdır. Yine bunlara ek olarak PLC’ler haberleşme kartları ve besleme üniteleri gibi bazı önemli sistemsel malzemeleri de yapılarında barındırırlar.

    Her bir malzemenin kendi üzerine düşen özel bir görevi vardır. PLC’nin ana kontrol merkezinden işlemci sorumludur. Çalışma konusunda bu işlemci duruma göre değişik türlerde mod yapılarına bir geçiş yapabilir. Diğer taraftan PLC cihazlarındaki bellek kısmı, depolanması gereken önemli verilerin depolanması konusunda başarıyla işlevini yerine getirir.

    PLC’nin Açılımı Nedir?

    PLC’nin açılımı yabancı dilde Programmable Logic Controller olarak geçiyor. Türkçe olarak PLC’nin tanımlaması, programlanabilir lojik kontrolörler veya programlanabilir mantıksal denetleyici olarak yapılabiliyor.

    İnsan gücünün kullanımını olabildiğince en aza indirerek üretimlerin ve birtakım çalışmaların çok daha pratik biçimde gerçekleştirilmesine fırsat veren PLC ürünlerine her zaman gerek duyulabiliyor. İmalat sürelerinde ortaya çıkan hataların çabucak fark edilmesi noktasında PLC ürünlerinden çok iyi destekler alınabiliyor.

    İlk kez 1968 senesinde tasarımı yapılan ve geliştirilen PLC’ler, o günden bu yana donanımsal açıdan çok daha iyi şekilde gelişmiştir. Titreşimler, bazı mekanik darbeler ve sıcaklık değişkenliklerine karşı yeterince iyi bir mukavemete sahip olan PLC’lerin kullanım alanları günümüzde giderek daha fazla genişliyor.

    PLC Mantığı Nedir?

    PLC mantığı, onun nasıl bir çalışma yapısı ve sistemine sahip olduğunu tanımlamada kullanılan bir kavramdır. Genel olarak PLC, bilgi aktarımı, makinelerin kontrolünü sağlama ve onları gerekli zamanlarda denetleme gibi işlevler çerçevesinde aktive olan bir çalışma mantığına sahiptir.

    Bunu yaparken PLC’ler hem kendi bölümlerinden ve hem de donanımsal açıdan sahip olduğu malzemelerden destekler alırlar. Otomasyonda her zaman önemli bir yer edinmeyi başarmış olan PLC ürünleri, birçok farklı alanda yaygın olarak daima kullanılıyor.

    PLC ürünün donanımsal ve sistemsel yapısına bağlı olarak tercih edilecek programlar, onun duruma göre çalışmasına olanak verirler. Programlandıkları şekilde bu PLC ürünleri ilgili işlemlerini kesintisiz olarak sürekli yerine getirirler.

    PLC Hizmetleri Nedir?

    PLC hizmetleri, otomasyon konusunda kendisini geliştirmek isteyen kişilere verilen eğitimleri kapsar. Fabrika, sanayi ve çeşitli endüstriyel ortamlarda daima PLC’lerin kullanımları giderek yaygınlaşıyor. Bu bakımdan bu sistemlerin nasıl çalıştığının birçok kişi tarafından muhakkak bilinmesi gerekiyor.

    Profesyonel PLC eğitimi hizmetleri sayesinde öğrenciler ve diğer kişiler PLC sisteminin çalışma yapıları ve işlevsellikleri hakkında en iyi bilgileri elde edebiliyorlar. Eğitim birtakım deneysel çalışmalara yer verilmesi sayesinde PLC sistemin işleyiş dinamiklerini anlamak çok daha kolay olabiliyor.

    PLC eğitim hizmetlerinde üzerinde durulan konulardan bazıları komutlar, yazılımlar, uygulama ve programlama işlemlerine ilişkindir. PLC eğitimlerinde genel olarak hizmetler bazı seviyeler baz alınarak verilmeye çalışılır. Temel seviyeden başlanan bu eğitimler ileri seviyeye doğru ilerler.

    PLC’nin Avantajları Nelerdir?

    Otomasyon sistemlerinin demirbaş elemanlarından olan PLC’lerin kendi bünyelerinde sahip oldukları bazı avantajlı yönleri vardır. Bunlar arasında en önemlilerinden biri, olumsuz çevresel koşullar arasında yer alan aşırı tozlanma ve sıcaklık gibi etkenlere karşı tam bir mukavemet içerisinde olmalarıdır.

    Yine bunun yanı sıra sürekli kesintisiz bir biçimde giriş ve çıkışları takip ederek izleyebilmesi de PLC ürünlerinin avantaj sağlayan olumlu yönleri arasındadır. Diğer taraftan PLC’lerin diğer sistemlerle bir kıyaslaması yapıldığında görülebilir ki hatalar çok daha az olur veya hiç olmaz.

    Herhangi bir sisteme entegre olmak konusunda PLC ürünleri ciddi herhangi bir zorluk yaşatmaz. Kolayca bir adaptasyon ile gerekli uyumu sağlar ve iyi şekilde bir koordinasyon oluşturur.

    PLC’nin Uygulanabileceği Sektörler Nelerdir?

    PLC, yüksek verimliliği ve kullanımdaki iyi avantajlı yönleri sayesinde neredeyse birçok farklı sektörde kullanılır bir hale gelmiştir. Günümüzde PLC’nin en fazla olarak bazı endüstrilerde gerçekleşen çalışmalarda kullanıldığı görülüyor.

    Bunun yanı sıra küçük birtakım fabrikalar ve iş bölümlerinde de yine PLC sistemlerinden destekler alınıyor. Tekstil sektörü, kimya sanayi sektörü, otomotiv, enerji ve tarım sektörü ve ayrıca aydınlatma sistemleri sektörlerinde PLC’ler kullanılabiliyor.

    Diğer yandan PLC ürünlerinden bazı ambalaj ve paketleme tesislerinde, asansör tesislerinde, soğutma ve havalandırma sistemleri sektörlerinde verimli şekilde istifade edilebiliyor. PLC’ler değişik markalarca üretildikleri için onların daima ortamın durumu ve kullanım amacına uygun olarak en iyi şartlar çerçevesinde seçmek gerekiyor.

    PLC Seçiminde Nelere Dikkat Etmek Gerekir? 

    Otomasyonda yer verilecek PLC ürünlerini seçerken birtakım kriter ve unsurları dikkate almak her açıdan en doğru ürünlere sahip olabilmeye bir olanak verir. Kullanım kolaylığı konusunda yeterince iyi olmasına gereken önem verilmelidir.

    Bunun yanı sıra işlemci hızının durumu, programları uygun şekilde yedekleyebilmesi ve onları hafızasına sorunsuz dahil edebilmesi de yine PLC seçiminde önemli olan unsurlardır. Elektriksel açıdan sahip olduğu nitelikler ve giriş çıkış sayılarının durumu da yine PLC ürünlerini tercih ederken muhakkak göz önüne bulundurulması gereken dinamiklerdir.

    Tüm bunlara ek olarak dahili şekilde bünyesinde yer verdiği rölelerin sayıları ve aynı zamanda ne gibi bir maliyete sahip oldukları da PLC’lerin seçiminde dikkate değer konulardır.

    T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.